• Donateurs zijn net klanten?

    Net als voor ‘echte’ klanten geldt dat er sprake van een uitwisseling is

Date: 07 Mar 2016

De goede doelen wereld wordt geconfronteerd met een aantal ontwikkelingen welke grote invloed hebben op het ‘geef-gedrag’. Zo zijn economische en technologische ontwikkelingen van belang maar ook sociale ontwikkelingen. Meer en meer supporters eisen ‘tastbaar’ bewijs van hun invloed op een betere wereld.

 

Ik ben van mening dat donateurs klanten zijn. Dit lijkt logisch. Echter, de veronderstelling dat donateurs klanten zijn biedt een aantal interessante inzichten over de benadering van fondsenwerf activiteiten. Donateurs, ook degenen die op een niet-monetaire manier zich inspannen leveren een bijdrage aan de organisatie in ruil voor een “goed gevoel”.

 

Net als voor ‘echte’ klanten geldt dat er sprake van een uitwisseling is.  Ook in dit proces zijn de klanten op zoek naar iets van waarde. “whats in it for me”.

 

Dus, als we donateurs gaan zien als klanten is het belangrijk om de vraag “what’s in it for them” aan de donateur voor te leggen en de communicatie en marketing inspanningen daarop af te stemmen.

 

Dus denk niet (alleen) in wat het goede doel doet of waarom de steun zo hard nodig is maar vooral in wat de bijdrage betekent voor donateurs (lees klanten). Hiermee zet je de klant op 1! Het maakt niet uit of je je suppoters donateurs of klanten noemt maar wel hoe je met ze omgaat en op welke positie je ze zet!

 

Een aantal tips op je klanten op 1 te zetten;

- Vraag ze waarom ze geven en wat ze in return verwachten.

- Geef ze de mogelijkheid om specifiek/gericht te doneren. jij bepaald toch ook graag zelf wat je bij de Media markt koopt en niet wat de verkoper voor jou in gedachten heeft?!

- Wees specifiek in je communicatie. Wanneer ik geld geef aan een project in Azië dan wil ik hierover geïnformeerd worden.

- Slag klanten niet continue om de 'oren' met nieuwe acceptgiro's. Betrek en informeer ze. Wanneer ze zich 'klant' voelen trekken ze vanzelf de portemonnee.

- Ga de conversatie aan met je klanten en stel je 'kwetsbaar' op. 

 

Martijn Draaisma

Founder

Favoraid.com

Reply
 
Comments
 

Comments

  • Slag klanten niet continue om de 'oren' met nieuwe acceptgiro's.
  • From: Admin
    admin_favoraid@favoraid.com

Add new comment