• The new way to donate

    Binden van de nieuwe generatie donateurs is grote uitdaging!

Date: 06 Dec 2015

The new way to donate

Binden van de nieuwe generatie donateurs is grote uitdaging!

Een grote uitdaging voor goede doelen de komende jaren is de nieuwe generatie donateurs aan zich te binden. De reden dat dit een grote uitdaging is, is vanwege de nieuwe manier van communiceren.

Maandelijkse betalingen en de acceptgiro zijn verleden tijd

De nieuwe donateur is internationaler georienteerd en wil persoonlijk van invloed zijn. De tijd van algemene donaties via automatische incasso's of acceptgiro is voorbij. Enerzijds door de nieuwe manieren van geven (online, eenmalig, via crowdfunding) en anderzijds doordat de donateur “dichterbij” bij de hulp wilt komen te staan. Zien en voelen wat zijn donatie betekent!

Steun zichtbaar door projectdonaties

De donateur van deze tijd zal niet zo snel een traditioneel goed doel steunen, waarbij giften niet geoormerkt zijn. Hij geeft aan concrete projecten waarin hij gelooft en waarbij zijn steun zichtbaar is. Een project met een specifiek doel en een duidelijk eindpunt. Deze generatie donateurs delen alles met vrienden, families en collega’s. Zo ook de bijdrage aan een betere wereld. Ze delen de steun face-to-face maar uiteraard ook via de sociale media.

Content en conversatie

Content om te delen is dan heel belangrijk. En dan juist verhalende audiovisuele content die eenvoudig te verwerken zijn. Niet voor niets zijn sociale kanalen als Youtube en Instagram heel populair onder deze generatie. Content in de vorm van foto’s en video’s zorgen voor authentieke, persoonlijke en afstand overbruggende communicatie. Niet alleen de vorm (audiovisuele content) maar ook de regelmaat waarmee dat gedaan wordt. De nieuwe donateur is 24/7 online en verwacht dan ook vaker te zien wat zijn steun betekent. Een sponsorkind waarvan 1 keer per jaar een foto opgestuurd wordt, is niet meer genoeg voor hen.

Tot slot is interactiviteit een belangrijk aspect om deze doelgroep te betrekken. Het actief kunnen meedenken en meepraten zorgt ervoor dat de donateur het gevoel krijgt serieus te worden genomen. 

Mijn advies is draai het donatiemodel om. Neem de donateur als uitgangspunt en vervul de behoefte van de donateur. Doe dit door:

  • specifieke projectdonaties mogelijk te maken;
  • vertel de projectverhalen via online content;
  • gebruik foto en nog liever video om deze verhalen over te brengen;
  • laat de voortgang met regelmaat zien en
  • stimuleer actief de interactie met de donateur

Deze infographic laat het prorces zien waarin de behoeften van donateur het startpunt is:

The new way to donate

Reply
 
Comments
 

Comments

Add new comment