• Vakdag Fondsenwerving 2015

    Emotie is wat ons verbindt

Date: 23 Nov 2015

Vakdag fondsenwerving 2015

Emotie is wat ons verbindt

Nieuwe ervaring

19 november j.l. heb ik voor het eerst de Vakdag Fondsenwerving bezocht en vertel jullie graag in het verlengde van de bedrijfsactiviteiten van Favoraid hoe ik deze dag heb ervaren.

Voor mij een hele nieuwe, en ik moet zeggen, inspirerende ervaring. Afkomstig uit de profit wereld heb ik de afgelopen jaren en zeker de afgelopen maanden mijn weg aardige weten te vinden binnen de goede doelen branche. Een heel eigen branche met toegewijde mensen die allen een bijdrage leveren aan een mooiere wereld.

Storytelling – Jeroen Talens

De dag begon voor mij met een presentatie van Jeroen Talens die in ging op de kracht van storytelling. Wat mij het meest is bijgebleven is de wijze waarop je de hoofdrolspeler van het verhaal als held kan neerzetten. Zo gaf hij hele concrete voorbeelden hoe goede doelen hier invulling aan kunnen geven. Ik krijg zelf vaak de vraag welke verhalen je kan vertellen aan donateurs.

Jeroen gaf aan dat eigenlijk alles een held kan zijn. Zelfs een boom in het tropisch regenwoud. Het WWF kan een boom tot leven brengen door de gebeurtenissen te benoemen die de boom heeft "mee gemaakt". Denk aan oorlogen, natuurgeweld of zelfs de industriële revolutie. Door deze verbinding te leggen wordt de boom veel meer dan een gewone boom. Er wordt een emotionele koppeling gelegd.

Maar ook zieken, vluchtelingen, hulpverleners ter plaatse of een hond in een asiel kan een held zijn. Zonder dat we erbij stilstaan  zijn er zoveel inspirerende verhalen te vertellen!

Ook onderzoekers op de noordpool die zich inzetten voor de redding van de ijsbeer of de anonieme onderzoeker in een laboratorium die steeds dichterbij de genezing van een ernstige ziekte komt heeft verhalen te vertellen wij donateurs willen horen. 

Dat deze verhalen zo krachtig zijn komt doordat;

  1. ze uit het hart komen;
  2. ze authentiek zijn;
  3. ze herkenbaar en soms zelfs identificeerbaar zijn.

Alan Clayton – The New Ambition

Inspirerend was ook de presentatie van Alan Clayton. Hij illustreerde heel krachtig dat niet vanuit de giftbehoefte gecommuniceerd moet worden maar vanuit de behoefte van de donateur. 

Het startpunt is dus niet de vraag om geld maar de manier waarop de donateur 'geraakt' kan worden. Vanuit daar creëer je een verbinding en daarmee (financiële) steun.  

Mij werd dan ook heel duidelijk dat de rode draad tijdens deze dag “Emotie” is. 

Alan maakte daarbij altijd de opmerking altijd te vragen "Why". De Why is de meest elementaire, onderliggende en daarmee emotionele reden achter alles wat je doet. Het is dat wat ons verbindt….

Why we all do this. This is why

De Why in de puurste vorm.

Graag tot volgend jaar!

 

Martijn Draaisma

Favoraid.com

“Favoraid follows your heart”

Reply
 
Comments
 

Comments

Add new comment